Dacă îți dorești un corp frumos, criosauna este o alegere inspirată. Recunoscută în rândul celebrităților și a atleților din lumea întreagă, aceasta aduce beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe. Astfel, dacă visezi la o slăbire sănătoasă, la o piele fără celulită sau la recuperarea unor leziuni, acest articol este pentru tine. Îți vom povesti ce înseamnă criosauna, cum a apărut aceasta și ce beneficii îți poate aduce. De asemenea, vei afla cum funcționează terapia prin frig, ce presupune o ședință și cum îți poți pregăti corpul pentru expunerea la temperaturile scăzute.

Vrei să știi cum susține criosauna sănătatea corpului tău? Să descoperim împreună!

CUPRINS

1. Ce este criosauna?
2. Istoria criosaunei
3. Tipuri de crioterapie
4. Cum funcționează criosauna
5. Beneficiile criosaunei
6. Contraindicații criosaună
7. Cum putem completa ședințele de criosaună
8. Concluzii

1. CE ESTE CRIOSAUNA

A. CRIOTERAPIE VS. CRIOSAUNĂ

Criosaună, crioterapie, terapie prin frig, aerocrioterapie – câte nume, atâtea diferențe în definirea acestei terapii. Dacă unele dintre acestea tot fi tratate ca sinonime, există, însă, și particularități ce apar între termeni. De exemplu, între crioterapie și criosaună nu putem pune semnul egal.

Crioterapia

expunerea corpului sau a unei părți a acestuia la temperaturi foarte scăzute pentru o anumită perioadă de timp (de obicei, câteva minute).

Criosauna

o ramură a crioterapiei care constă în răcirea simultană a întregii suprafețe a corpului uman în mediu gazos.

B. DESPRE CRIOSAUNĂ

Știai că gheața sau compresele cu apă rece sunt tot o formă a crioterapiei?

Cu alte cuvinte, cunoaștem puterile terapeutice ale frigului încă dinaintea apariției criosaunei. Primele forme de utilizare a frigului datează încă, din antichitate, atunci când egiptenii utilizau gheața pentru a trata rănile sau inflamațiile. Terapia prin frig este consemnată și în memoriile chirurgului lui Napoleon, care o folosea pentru amputații sau alte intervenții. Vom reveni la istoria crioterapiei în curând, dar, până atunci, să discutăm despre cum este utilizată această terapie în prezent.

Criosauna este un tip specific de crioterapie.

Aceasta presupune expunerea organismului la temperaturi extreme, între -120° și -180°C, pentru o perioadă de la 1 la 3 minute. Cu alte cuvinte, criosauna este opusul unei saune tradiționale. Prin expunerea corpului la temperaturi negative, aceasta oferă beneficii importante pentru organism. Criosauna se dovedește utilă pentru recuperarea leziunilor, creșterea imunității organismului și chiar pentru slăbire.

Care este efectul expunerii la frig?

Temperaturile scăzute stimulează receptorii. Prin șocul termic controlat pe care corpul îl suportă, frigul devine un aliat important în lupta cu durerile sau kilogramele nedorite. De asemenea, criosauna energizează organismul și îl pregătește pentru efort.

Totuși, cum reușește terapia prin frig să ne ofere atâtea beneficii?

E simplu. Știm că temperatura corpului este de 36,5°C. Mai știm că frigul stimulează mecanismele naturale, astfel încât organismul să producă cantitatea de energie/căldură pentru a menține constantă această temperatură. Un alt aspect important care demonstrează puterea criosaunei este acela că, pentru fiecare 14 terminații nervoase care răspund la rece, doar una sau două terminații răspund la cald. Reactivitatea sporită la rece crește nivelul de oxigen din celule, sporește activitatea acestora și îmbunătățește metabolismul. Există diverse locuri unde poți practica criosauna: de la saloane de înfrumusețare, wellness sau cabinete de medicină sportivă, până la hoteluri sau cabinete spa. Bineînțeles, dacă ești Cristiano Ronaldo, poți să îți achiziționezi propria criosaună acasă, în care să te răcorești oricând ai chef. Există și centre speciale de criosaună, dar și săli de fitness care oferă această facilitate.

2. ISTORIA CRIOTERAPIEI

Să începem cu o poveste. Imaginează-ți că ești în Japonia anilor ’70 și că ai dureri provocate de artrita reumatică. Mergi la doctorul T. Yamauchi, care îți propune o alternativă despre care nimeni nu a mai auzit: crioterapia. Ce faci? Să presupunem că ai încredere deplină în doctor, așa că „mergi pe mâna lui”. Astfel, devii părtaș la descoperirea uneia dintre cele mai spectaculoase terapii pentru organism.

A. CRIOSAUNA ÎN ANTICHITATE

Așa cum povesteam anterior, criosauna nu este o terapie nouă. Egiptenii utilizau forme ale acesteia încă din anul 2500 î.Hr. Bunicii și străbunicii noștri se foloseau de puterile terapeutice ale frigului din vremuri îndepărtate și continuă să o facă și astăzi. Cu toate acestea, primele încercări de teoretizare a crioterapiei apar în jurul anilor 1970-1980. Atunci, medici din lumea întreagă au început să documenteze beneficiile frigului asupra unor probleme de sănătate, de la dureri de cap până la diverse forme de cancer. Descoperirea lui Yamauchi depășise, deja, toate așteptările, reușind să trateze durerile reumatice a peste 2000 de pacienți într-un deceniu. Într-o altă parte a lumii, profesorul Reinhard Fricke trata în clinica sa peste 100 de pacienți pe zi prin intermediul criosaunei. Totuși, abia prin anii 2000, această tehnologie este preluată și adusă în Europa de către un grup de cercetători polonezi, cu scopul de a reabilita din punct de vedere fizic sportivii.

B. TERAPIA PRIN FRIG ÎN ZILELE NOASTRE

După cum notează Anatoli Freiman și Nathaniel Bouganim, primii pași spre criosauna pe care o știm cu toții acum au fost realizați în jurul anului 1877, prin dezvoltarea unor sisteme de distribuire a gazelor sau agenților de răcire.

Dintre cele mai utilizate gaze de acest fel, amintim aerul lichid, dioxidul de carbon solidificat, oxigenul lichefiat. Începând cu perioada celui de-al doilea Război Mondial, acestea au fost înlocuite de azotul lichid, utilizat astăzi în majoritatea centrelor de crioterapie. În acea vreme, acesta era utilizat sub forma unor tampoane îmbibate în nitrogen lichid, aplicate peste zonele afectate. Procedura s-a dovedit benefică pentru tratarea negilor, a keratozelor și a diferitelor leziuni. În plus, eficiența de tratare a diferitelor condiții ale pielii – cum ar fi zona zoster sau lupus – au motivat aprofundarea și stabilizarea acestei terapii.

Astăzi, criosauna a devenit una dintre cele mai apreciate terapii la nivel mondial.

Motivul este simplu: prin ședințe scurte de 1-3 minute, poți să te bucuri de o piele mai frumoasă, un corp mai sănătos și beneficii asupra somnului sau a întregului metabolism. Pentru a descoperi toate beneficiile criosaunei, citește și secțiunea dedicată acestora pe care o vom trata imediat.

3. TIPURI DE CRIOTERAPIE

Așa cum am povestit deja, gheața aplicată peste o leziune poate fi considerată o formă primitivă a crioterapiei. Să fim sinceri: cu toții am utilizat această tehnică cel puțin o dată. Bunicile noastre, spre exemplu, foloseau gheața ca anestezic înainte de a-și face găuri pentru cercei. Tom și Jerry foloseau comprese cu gheață pentru cucuie și lovituri pe care le încasau.

Cum este utilizat, însă, frigul ca tratament?

Noile tehnologii au deschis direcții noi pentru crioterapie, motiv pentru care astăzi putem vorbi despre diverse tipuri ale acestei terapii. De la crioterapia locală până la criosaună, discutăm despre principalele ramuri ale terapiei prin frig și despre cum funcționează acestea.

A. CRIOTERAPIA LOCALĂ

Utilizarea frigului pentru a trata o zonă specifică a corpului poartă numele de crioterapie locală. Aceasta este utilizată pentru a reduce durerile și inflamațiile, pentru a ajuta la recuperarea în urma unor traumatisme, dar și pentru a oferi fermitate pielii.

Crioterapia locală poate fi aplicată la nivelul:

  • Încheieturilor;
  • Umerilor;
  • Gâtului;
  • Genunchilor;
  • Spatelui;
  • Tendoanelor;
  • Feței și scalpului.

Procedura presupune aplicarea aerului foarte rece în zona dorită și nu durează mai mult de câteva minute.

Crioterapia locală este utilizată, cu precădere, pentru a trata dureri cronice, dar și pentru înfrumusețare. În acest din urmă caz, discutăm despre crioterapia facială. Simplu spus, se consideră că ridurile sunt „înghețate” prin intermediul aerului la temperaturi de aproximativ -200°C. Bineînțeles, există și o explicație științifică ce demonstrează efectele crioterapiei faciale. Aerul înghețat stimulează producția de colagen și circulația sângelui, ceea ce face ca pielea să fie mai fermă și mai frumoasă.

B. CRIOTERAPIE INTERNĂ

Crioterapia internă este utilizată în medicină, mai ales în domeniul chirurgical.

Conform Cryotherapy Treatments, această tehnică a fost utilizată cu succes pentru a trata anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată, de ficat sau retinoblastomul (o tumoră a retinei ce apare preponderent la copii). Ca procedură, crioterapia internă sau crio-operația este mai puțin invazivă decât o intervenție chirurgicală obișnuită.

C. CRIOTERAPIA TOTALĂ A CORPULUI – CRIOSAUNA

Dacă îți dorești să descoperi beneficiile crioterapiei pe (toată) pielea ta, trebuie să încerci criosauna. Aceasta presupune expunerea corpului – de la gât în jos – într-o cabină individuală deschisă.

Această tehnică este utilizată pentru o serie variată de motive:

  • Recuperare medicală;
  • Slăbire;
  • Redarea fermității pielii;
  • Dobândirea unei stări generale de bine.

Acestea fiind spuse, să vedem, în continuare, cum funcționează criosauna și ce presupune o ședință.

VREI SĂ ÎNCERCI CRIOSAUNA?

Dacă vii la Attitude, prima ședință are un preț special. Contactează-ne!

4. CUM FUNCȚIONEAZĂ CRIOSAUNA

Să recapitulăm ce știm până acum despre criosaună.

Aceasta presupune expunerea, pentru maxim 3 minute, la temperaturi cuprinse între -120 și -180°C, într-o cabină individuală specială.

Dar cum anume trebuie să te pregătești pentru aerocrioterapie (criosaună)?

A. CE TREBUIE SĂ (NU) FACI ÎNAINTE DE CRIOSAUNĂ

Pregătirea pentru criosaună nu presupune nimic complicat. Este important să ai costumul de baie la tine și să te asiguri că ai corpul uscat. Astfel, dacă ai aplicat loțiuni sau cremă de corp, este recomandat să le ștergi înainte de a intra în criosaună. De asemenea, îți recomandăm să nu faci exerciții fizice intense cu 30 de minute înainte de ședință. Nici băile fierbinți nu sunt recomandate înainte de procedură, pentru a evita riscurile unui șoc termic prea puternic.

B. CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN TIMPUL UNEI ȘEDINȚE DE CRIOSAUNĂ

Odată ajunsă la sală, lucrurile se petrec astfel:

  1. Vei merge în camera criosaunei, unde vei rămâne în lenjerie intimă.
  2. Vei pune în picioare o pereche de papuci de unică folosință și botoșii de lână.
  3. Dacă ai piercing-uri, va trebui să le acoperi cu un plasture. De asemenea, vei lăsa bijuteriile metalice în afara criosaunei.
  4. Intri în criosaună și te bucuri de vaporii de nitrogen care te vor învălui.

Pe parcursul celor 2-3 minute petrecute în criosaună, vei simți cum pielea se răcește și toată căldura corpului este direcționată către organele interne. Mai mult, vei fi supravegheat în mod constant de un operator. Acesta va monitoriza starea ta și vei putea să comunici cu el. Acest lucru se întâmplă pentru că temperatura corpului nostru este, în general, eterogenă. De exemplu, în zona cefalică temperatura medie este de 30-32°C, în timp ce picioarele ating o temperatură medie de 26-28°C. În schimb, „nucleul” – format din organele interne – are nevoie de o temperatură mai constantă de 37°C. Atunci când corpul se simte atacat de temperatura foarte scăzută, acesta face toate eforturile pentru a se apăra. Astfel, vasele de sânge se contractă, iar sângele este trimis mai mult către nucleu, pentru a menține temperatura optimă. Mai mult, acesta va extrage mai mult oxigen din mediu, ajungând la o cantitate dublă față de cea normală.

C. CE TREBUIE SĂ FACI DUPĂ CRIOSAUNĂ

Cum va fi experiența aceasta pentru tine?

Ne așteptăm să te simți revigorată și mult mai relaxată. Imediat după ieșirea din criosaună, întregul tău corp va fi inundat de o stare de bine. De asemenea, vei avea un somn mai odihnitor, mai puține dureri articulare sau musculare și mai multă energie. După câteva ședințe, pielea ta va fi mai elastică și mai fermă. Acum că ai aflat beneficiile imediate ale criosaunei, care sunt efectele pe termen lung?

5. BENEFICIILE CRIOSAUNEI

Este criosauna un „tratament-minune”?

Noi credem că, dacă există astfel de titulaturi pentru tratamente, criosauna îl merită cu desăvârșire. Să fim sinceri:

Ce altă terapie reușește să aducă atâtea beneficii în doar 3 minute?

Pornind de la recuperarea medicală, reducerea durerilor și inflamațiilor și până la o piele mai frumoasă și o stare generală de bine, te poți bucura de toate cu ajutorul criosaunei.

CRIOSAUNA PENTRU RECUPERAREA MEDICALĂ

Criosauna este utilizată în recuperarea medicală de zeci de ani.

Aceasta stimulează sistemele de auto-vindecare și are efecte benefice asupra sistemului circulator și a celui nervos.

Fie că ești sportiv amator sau de performanță, criosauna este benefică pentru recuperarea corpului în urma antrenamentelor. De asemenea, aceasta crește rezistența la efort fizic și intelectual, prin reglarea echilibrului hormonal și oxigenarea accelerată a organismului.

Ca tehnică de recuperare, criosauna poate fi utilizată în cazul:

  • Durerilor articulare, reumatice;
  • Leziunilor rezultate în urma antrenamentelor;
  • Afecțiunilor aparatului locomotor.

Mai mult, aceasta oferă rezultate pozitive în cazul bolilor de mușchi sau de oase, dar și în cazul problemelor dermatologice (psoriazis, dermatită sau acnee).

Există o serie importantă de studii care demonstrează toate aceste beneficii.

Într-unul dintre acestea, spre exemplu, 50 de persoane cu vârsta între 29 și 73 de ani care sufereau de osteoartrită au urmat un ciclu de 10 ședințe zilnice de criosaună. În urma acestuia, rezultatele au arătat că 78% dintre pacienți au simțit o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate, 18% au simțit o îmbunătățire și doar 2% au susținut că starea lor nu s-a modificat pe parcursul terapiei.

Bineînțeles, beneficiile criosaunei nu se încheie aici.

Aerul înghețat din cadrul acesteia are proprietăți analgezice, ceea ce poate ajuta la recuperare în cazul sindroamelor dureroase cronice.

Criosauna poate chiar să reducă nevoie de medicamentație analgezică sau antiinflamatorie.

STUDII CARE DEMONSTREAZĂ UTILITATEA CRIOSAUNEI

Știm că, atunci când lucrurile sunt prea frumoase ca să fie adevărate, devenim sceptici. Cu toate acestea, toate beneficiile criosaunei despre care v-am vorbit sunt susținute de cercetări solide în domeniu.

Vă punem la dispoziție o serie dintre acestea, pe care să le puteți consulta pentru a vă convinge:

VINO ȘI DESCOPERĂ BENEFICIILE CRIOSAUNEI PE PIELEA TA!

Te așteptăm să încerci chiar tu terapia prin frig și să te convingi de efectele ei. Contactează-ne!

6. CONTRAINDICAȚII CRIOSAUNĂ

Sigur ai pus la îndoială, cel puțin o dată, beneficiile utilizării terapiei prin frig. Unele dintre cele mai des întâlnite întrebări se referă, așa cum era de așteptat, la temperatură: Îmi va fi frig?, Pot răci de la expunerea în criosaună?, Nu îngheț la -180°C?

Te asigurăm că nu vei îngheța. Este normal să simți frigul, însă perioada scurtă de expunere și faptul că aerul este uscat, nu există riscul să răcești din cauza criosaunei.

Există câteva situații – puține, ce-i drept, în care criosauna nu este recomandată.

De aceea, înainte de a începe procedurile, va trebui să semnezi un formular de consimțământ prin care să confirmi că nu suferi de una dintre următoarele:

  • stare generală gravă;
  • boli cardiovasculare cronice decompensate;
  • infarct acut de miocard și perioadă de recuperare după infarct (minimum 6 luni);
  • angină pectorală;
  • hipertensiune arterială esențială stadiul II, hipertensiune arterială gradul III (tensiune arterială > 180/100 mm Hg);
  • insuficiență cardiacă stadiul II;
  • tulburări de ritm și de conducere cardiacă cu prognostic nefavorabil;
  • pacemaker sau dispozitiv subcutanat;
  • sindrom Raynaud, acrocianoză, vasculite sistemice;
  • crioglobulinemie, agamaglobulinemie, criofibrinogenemie;
  • atac vascular cerebral;
  • tromboză venoasă profundă sau flebită;
  • criză de gută;
  • febră;
  • tuberculoză pulmonară activă;
  • tumori maligne;
  • diateze hemoragice;
  • anemie severă;
  • hipotiroidie;
  • nevroză isterică;
  • intoleranță individuală la frig;
  • urticarie la frig;
  • sarcină;
  • consum recent de alcool sau droguri;
  • vârsta sub 10 ani.

Așadar, este recomandat să consultați medicul înainte de a face prima ședință de crioterapie. La fel, persoanele cu piele sensibilă trebuie să solicite părerea medicului dermatolog.

7. CUM PUTEM COMPLETA ȘEDINȚELE DE CRIOSAUNĂ

Este important să știi că nu vei obține corpul mult visat doar prin intermediul criosaunei.

Crioterapia susține corpul în procesul de transformare, însă este nevoie și de sport pentru ca schimbările să fie de durată.

Criosauna are rolul de a susține întregul proces și de a oferi rezistență sporită la efort. De asemenea, aceasta accelerează metabolismul și determină refacerea mai rapidă a organismului.

O sesiune de criosaună poate determina arderea a 300 până la 800 kcal,

Mai mult, între ședințe, poți pierde alte 1000-2000 kcal, dacă urmezi un plan alimentar adecvat.

Cum ar fi dacă ai completa acest proces cu sportul?

Îți spunem noi: ai fi mirată de rezultate! Poți încerca echipamente speciale de fitness-wellness sau poți face antrenamente clasice. Orice ai alege, este important să îți formezi obiceiuri sănătoase și să le urmezi.

8. CONCLUZII

V-am povestit atât de multe lucruri despre criosaună, încât se merită să trecem în revistă informațiile esențiale despre această procedură.

De reținut:

  1. Criosauna este o formă a terapiei prin frig care presupune expunerea corpului la temperaturi de până la -180°C.
  2. O ședință de criosaună durează doar 3 minute.
  3. Poți să faci criosaună la săli de fitness specializate, la cabinete de medicină sportivă sau la diverse saloane de înfrumusețare.
  4. Criosauna aduce beneficii importante pentru recuperarea medicală, pentru eliminarea celulitei și a ridurilor, pentru slăbire dar și pentru starea generală a corpului nostru.
  5. O serie de 30 de ședințe de criosaună te pot ajuta să slăbești până la 10 kg.
  6. Pentru transformări uluitoare ale corpului, este recomandat să faci și sport.
  7. Criosauna este o terapie extrem de benefică pentru organism, diverse studii din domeniu demonstrându-i eficacitatea.
Close
COȘ

Când timpul este o resursă importantă pe care o utilizezi cu grijă, e greu să găsești posibilități de slăbire rapidă, eficientă și sănătoasă. Attitude îți prezintă o gamă largă de alternative pe care să le folosești atunci când vrei să pierzi în greutate într-un timp foarte scurt și într-un mod ce nu îți afectează sănătatea. Propune-ți schimbarea și rezultatele vor apărea rapid.

Program

Luni - Vineri:
7:00 - 22:00

Sâmbătă:
8:00 - 12:00

Urmărește-ne pe
ABOUT