Mai mult ca sigur ai auzit in jurul tau persoane care afirma ca ar avea intoleranta la gluten si care, prin urmare, nu mai consuma alimente care contin gluten. Cum se manifesta, totusi, aceasta intoleranta la gluten? De fapt, uite o intrebare mai bune: ce este glutenul? Daca esti curios asupra acestui subiect, haide sa il dezbatem impreuna si sa aducem niste lumina asupra lui. Ramai astazia laturi de Attitude si afla ce este intoleranta la gluten si cum se manifesta.

Ce este glutenul?

Daca nu stiai, glutenul este o proteina, care poate fi gasita in cateva cereale de baza pe care le consumam cu totii, precum grau sau secara, dar si in produse derivate din acestea, ca paine, produse de patiserie sau paste. Glutenul are un rol important in mentinerea elasticitatii aluaturilor de patiserie, determinandu-le cresterea. Fireste, pe langa produsele evidente, glutenul se ascunde si in diverse alimente care nu iti ofera niciun indiciu in acest sens, precum preparate si conserve din carne, iaurturi si branzeturi sau diverse sosuri.

Ce este intoleranta la gluten?

In primul rand, trebuie sa stii ca intoleranta la gluten si boala celiaca nu sunt unul si acelasi lucru, aceasta din urma fiind mai rara, o boala cronica, pentru care in prezent nu se cunoaste niciun tratament. Intoleranta la gluten este o boala care poate fi tratata, spre deosebire de boala celiaca, care este o intoleranta la gluten valabila pe intreaga durata a vietii.

In cazul intolerantei la gluten, apar o serie de simptome dupa ingerarea alimentelor cu gluten, care dispar dupa ce glutenul este eliminat din alimentatie. Printre acestea se numara:

  • Flatulenta (gaze intestinale)
  • Crampe abdominale
  • Oboseala
  • Diaree
  • Anemie
  • Balonare
  • Hipoglicemie
  • Probleme de echilibru
  • Greata si varsaturi
  • Deficit de minerale
  • Urticarie
  • Scaderea in greutate

Din pacate, intoleranta la gluten nu poate fi tratata. Pentru ca aceasta sa dispara, este necesar sa inlaturi din alimentatie orice aliment care contine gluten. Evita orice produs care prezinta pe lista de ingrediente grau si germeni de grau, orz, secara, tarate, graham sau faina de cartofi.

Ce este boala celiaca?

Dupa cum mai sus am mentionat, boala celiaca este tot o intoleranta la gluten, care deranjeaza cilii care protejeaza peretii intestinului subtire, care se ocupa de absorbtia substantelor nutritive din alimente. Boala celiaca aduce cu sine si alte simptome, precum osteoporoza, depresie, anemie, tulburari de comportament si crestere.

Ce poti consuma in cazul alergiei la gluten?

Daca te confrunti cu intoleranta la gluten si duci lipsa cerealelor sau a produselor de panificatie, afla ca exista multe alternative pe care sa le poti introduce in alimentatia ta. De exemplu, poti incerca urmatoarele:

  • Quinoa
  • Hrisca
  • In
  • Tapioca
  • Mei
  • Malai
  • Produse de tip paste din faina de porumb

Este important sa mergi sa consulti un specialist atunci cand banuiesti ca ai suferi de intoleranta la gluten sau de boala celiaca. Primul pas este eliminarea glutenului din alimentatie, pentru a permite organismului sa se refaca.

Ai nevoie de un plan alimentar bine pus la punct? Te asteptam intr-o vizita la Attitude, unde vom putea intocmi impreuna cel mai bun program pentru nevoile tale.

Close
COȘ

Când timpul este o resursă importantă pe care o utilizezi cu grijă, e greu să găsești posibilități de slăbire rapidă, eficientă și sănătoasă. Attitude îți prezintă o gamă largă de alternative pe care să le folosești atunci când vrei să pierzi în greutate într-un timp foarte scurt și într-un mod ce nu îți afectează sănătatea. Propune-ți schimbarea și rezultatele vor apărea rapid.

Program

Luni - Vineri:
7:00 - 22:00

Sâmbătă:
8:00 - 12:00

Urmărește-ne pe
ABOUT