Un stil de viata sedentar, lipsit de miscare si activitate, nu va fi niciodata in beneficiul oamenilor, indiferent de varsta acestora. Un astfel de stil de viata cauzeaza grave probleme de sanatate si poate duce chiar la pierderea vietii, in cazurile extreme.

Cum fiecare dintre noi suntem responsabili pentru bunastarea noastra psihica si cea a corpului nostru, chiar si atunci cand locul de munca sau circumstantele nu ne permit sa facem zilnic efort fizic, trebuie sa luam atitudine si sa investim mai mult timp intr-un stil de viata sanatos. E drept, rezultatele nu vor aparea peste noapte… dar nici nu vor inceta sa apara.

Efecte asupra organismului

Deoarece ne pasa de sanatatea ta, ti-am pregatit in articolul de astazi o lista cu principalele motive pentru care trebuie sa incepi sa iei in considerare o viata activa, iar printre acestea se numara:

 • Riscul de a deveni obez sau supraponderal
 • Diabetul zaharat de tip 2
 • Dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer
 • Hemoroizi
 • Bolile cardiovasculare
 • Decesul prematur

Perioadele prelungite de inactivitate pot reduce metabolismul si pot afecta capacitatea organismului de a controla nivelul zaharului din sange, de a regla tensiunea arteriala si de a descompune grasimile. Un studiu a analizat datele colectate pe parcursul a 15 ani si a constatat ca stilurile de viata sedentare au fost asociate cu un risc crescut de deces precoce, indiferent de nivelurile de activitate fizica.

Efecte asupra sanatatii psihice

Un stil de viata sedentar pare, de asemenea, sa aiba un impact negativ asupra bunastarii mintii tale. Combinatia impactului fizic si mental asupra sanatatii face ca stilul de viata sedentar sa fie deosebit de problematic.

Un studiu cu 10.381 de participanti a asociat stilul de viata sedentar si lipsa activitatii fizice cu un risc mai mare de a dezvolta o tulburare de sanatate mintala. De asemenea, o alta cercetare care a inclus date de la 110.152 de participanti a gasit o legatura intre comportamentul sedentar si un risc crescut de depresie.

Solutii pentru un stil de viata sedentar

Un stil de viata mai activ poate reduce semnificativ sansele de aparitie a afectiunilor cronice de sanatate, a tulburarilor sanatatii psihice si decesul prematur.

 •  Cresterea activitatii fizice

Cercetarile au aratat ca activitatea fizica, inclusiv exercitiile fizice si sportul, pot reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate si moarte timpurie.

Cel mai bine este sa combini o varietate de exercitii cardiovasculare, cum ar fi alergatul sau ciclismul, cu exercitii de antrenament de forta, care pot include antrenamente cu greutati sau exercitii cu greutatea corporala. Mersul pentru cel putin trei kilometri si efectuarea a doua sesiuni de 30 de minute de exercitii de antrenament de forta pe saptamana ar fi suficiente pentru a indeplini ghidurile minime de activitate fizica.

 • Reducerea timpului petrecut fiind sedentar

Activitatea fizica este importanta, dar petrecerea majoritatii zilei fiind sedentar reprezinta in continuare un pericol. Poti reduce riscurile daca:

 • Stai in picioare in transportul public
 • Mergi pe jos la serviciu sau la cumparaturi
 • Faci mai multe plimbari in pauze
 • Petreci mai mult timp facand treburi prin casa sau gradina
 • Urci pe scari in loc sa folosesti liftul

Un stil de viata sedentar nu iti va aduce niciodata vreun beneficiu, ci numai probleme. Daca iti lipseste motivatia ori timpul, insa vrei sa faci o schimbare in viata ta, Attitude iti ofera solutia. Sedintele noastre de fitness dureaza doar 50 de minute, iar programul este unul flexibil. Intra pe site-ul nostru pentru a consulta oferta si serviciile singurului centru de fitness wellness din Iasi, dotat cu aparatura ultramoderna, apasand click aici!

Close
COȘ

Când timpul este o resursă importantă pe care o utilizezi cu grijă, e greu să găsești posibilități de slăbire rapidă, eficientă și sănătoasă. Attitude îți prezintă o gamă largă de alternative pe care să le folosești atunci când vrei să pierzi în greutate într-un timp foarte scurt și într-un mod ce nu îți afectează sănătatea. Propune-ți schimbarea și rezultatele vor apărea rapid.

Program

Luni - Vineri:
7:00 - 22:00

Sâmbătă:
8:00 - 12:00

Urmărește-ne pe
ABOUT