Cei mai multi dintre noi ne amintim scurtele spoturi publicitare care ne sfatuiesc, de ani de zile, sa consumam cel putin doi litri de apa pe zi. Este complet adevarat faptul ca, pentru sanatatea corpului tau, hidratarea este esentiala. Cu toate acestea sunt putini oamenii care chiar intalnesc pragul consumului minim de lichide.
Daca si tu te numeri printre acestia, Attitude ti-a pregatit o lista cu motivele pentru care ar trebui sa iei serios in considerare sa iti schimbi stilul de viata:
Ajuta la lubrifierea articulatiilor tale
Cartilajul, care se gaseste in articulatii si pe discurile coloanei vertebrale, contine aproximativ 80% apa. Deshidratarea pe termen lung poate reduce capacitatea de absorbtie a socurilor articulatiilor, ducand la dureri articulare.
Formeaza saliva si mucus
Saliva ne ajuta sa digeram mancarea si mentine gura, nasul si ochii umezi. Acest lucru previne frictiunea si deteriorarea. De asemenea, apa potabila mentine gura curata. Consumata in loc de bauturi indulcite, poate reduce si cariile dentare.
Ofera oxigen intregului corp
Sangele este format din mai mult de 90% apa, acesta transportand oxigenul in diferite parti ale corpului.
Creste sanatatea si frumusetea pielii
Odata cu deshidratarea, pielea poate deveni mai vulnerabila la diferitele afectiuni si la ridurile premature. Hidratarea ii va oferi elasticitate.
Lipsa apei in organism amorteste creierul, maduva spinarii si alte tesuturi sensibile
Deshidratarea poate afecta structura si buna functonare a creierului uman. Apa, de asemenea, este direct implicata in producerea hormonilor si neurotransmitatorilor. Deshidratarea prelungita poate duce la probleme de gandire si rationament pe termen lung.
Regleaza temperatura corpului
Apa stocata in straturile medii ale pielii ajunge la suprafata sub forma de transpiratie, atunci cand corpul se incalzeste. Pe masura ce apa se evapora, corpul se raceste de la sine. Unii oameni de stiinta au sugerat ca atunci cand exista prea putina apa in organism, nivelul de caldura creste, iar individul este mai putin capabil sa tolereze temperaturile ridicate.
Un organism hidratat poate reduce efectele efortului fizic, in cazul in care apare stresul termic pe parcursul exercitiilor.
Sistemul tau digestiv depinde de consumul lichidelor
Intestinele au nevoie de apa pentru a functiona corect. Deshidratarea poate duce la probleme digestive, constipatie si un stomac cu exces de acid. Acest lucru creste riscul de arsuri la stomac sau ulcere gastrice si trebuie prevenit.
Ajuta la mentinerea tensiunii arteriale
Lipsa apei poate face sangele sa devina mai gros, crescand tensiunea arteriala. Pentru a nu avea probleme cu inima, e suficient sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi.
Mineralele si nutrientii devin accesibili organismului
Acestea se dizolva in apa, ceea ce face posibil accesul in diferite parti ale corpului.
Previne afectiunile ce pot aparea la nivelul rinichilor
Rinichii regleaza lichidul din organism. Apa insuficienta poate duce la aparitia de calculi renali si alte probleme.
Creste nivelul de performanta in timpul exercitiilor fizice
Consumul de apa poate spori performanta in timpul activitatii intense. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru, dar o analiza a constatat ca deshidratarea reduce rezistenta fizica in timpul activitatilor care dureaza mai mult de 30 de minute.
Pierderea in greutate
Apa poate ajuta, de asemenea, la pierderea in greutate, daca este consumata in loc de sucuri indulcite si bauturi racoritoare. Lichidele te vor ajuta sa scapi de kilogramele nedorite, daca te vei hidrata constant, deoarece un stomac plin cu apa iti va taia din pofta de mancare.
Reduce sansele unei mahmureli
Un truc excelent al petrecaretilor infocati este hidratarea. Alternarea lichidelor neindulcite, ce contin gheata sau lamaie, cu bauturile alcoolice poate ajuta la prevenirea diminetilor pline de migrene si oboseala.